Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered. - Hippokratész

Szervezetünk működése

Ahhoz, hogy megértsük szervezetünk alapvető működését, meg kell ismernünk szervezetünk legkisebb élő-önálló egységét, azaz a sejteket.

Sejtjeink, legyenek azok testünk bármelyik pontján, külön-külön önálló életciklust folytatnak, és saját anyagcserével rendelkeznek.

A sejteket a külvilágtól a sejtmembrán választja el. A membrán hajlékonysága, rugalmassága, az azt alkotó zsírsavak minőségi arányától függ. Minél több telítetlen zsírsavat tartalmaznak, annál jobb a működése, illetve a sok telítetlen zsírsav jobban ellenáll a szabadgyökök károsító hatásainak is.

A nyirokszövet és a vérerek között található egy vízben gazdag sejtközi állomány. A sejtközi állományt kötőszövet tölti ki, ezen rostok rácsszerkezetet képeznek, és ezen a szitaszerű, cukrokból és fehérjékből álló rácsszerkezeten kell átküzdenie magát minden olyan anyagnak, ami vérereinkből a sejtjeinkbe szeretne behatolni. A sejtjeinkbe be nem engedett anyagok, ebben a sejtközi állományban rakódnak le, és tárolódhatnak. Itt tároljuk mindazokat a nehézfémeket, mérgeket, amelyek szervezetünkbe kerültek. A lerakódások hatására a kötőszöveti járatok egyre szűkebbek lesznek, ami megnehezíti és lelassítja a vérben hordozott létfontosságú tápanyagok sejtjeinkbe történő bejutását. Ezen folyamatot csak megfelelő méregtelenítéssel és tökéletesen tiszta vízzel tudjuk hátráltatni, megfordítani.

A sejten belüli folyamatokat a sejtmag irányítja, amelyben DNS-ünk is található. Alapvetően az abban tárolt információk fordítódnak parancsokká, amelyeket a sejtnek el kell végeznie.Azonbansejtmagból származó információkat különböző, főleg szteroid jellegű hormonok befolyásolhatják, illetve a belső folyamataink is visszahatnak rá.

A sejtben zajló folyamatokhoz a létfontosságú tápanyagok mellett a sejteknek energiára is szükségük van. Az energiaforrások bomlástermékeiből oxigén felhasználásával a folyamat végén energia válik. Ezt az energiát alapvetően a mozgással és hő formájában továbbítjuk a külvilágba, de belső energiánk is ebből a folyamatból szabadul.

Ezen folyamatok mindegyikében, az enzimműködésekhez szükséges vitaminok és nyomelemek sokaságavesz részt, de a számtalan kívülről bevitt kemikália meg is zavarhatja azt.

Ezért alapvető odafigyelnünk táplálkozásunkra, kiegészítenünk azt, a megfelelő mikro-tápanyagok teljes spektrumával, illetve hogy nap, mint nap tudatos életmódot folytassunk!